Kategorier
Dataspill Innsendt spørsmål

Vår sønn på 15 år er avhengig av dataspill

Vår sønn på 15 år er avhengig av dataspill, hovedsakelig FIFA. Han skulker skolen mer og mer, særlig dager da han har prøver, framføringer ol, fordi han ikke har forberedt seg. Han gjør aldri lekser hjemme. Når han spiller blir han veldig engasjert og kan sitte å rope og skrike til de han spiller med. Ord/språk er sjokkerende stygt. Når vi tar fra han spill eller nettilgang blir han svært sint og kan ødelegge ting, låse seg inne på rommet i lang tid. Vi opplever det som svært krevende med denne «krigen» og det påvirker hele familien, han har tre yngre søsken. Vi vingler mellom å sette grenser, for så å gi opp fordi vi ikke klarer å følge opp. Finnes det hjelp vi kan oppsøke? Veiledning til oss som foresatte eller direkte til han?

Svar: En start er å sette seg ned med sønnen deres og prøve å lage regler i fellesskap. Forhåpentligvis kan dere finne en løsning som dere begge er fornøyde med. Men det viktigste verktøyet dere kan skaffe dere er en ny nettverksløsning. Med dagens teknologi er det mulig å sette opp begrensninger som automatisk trer i kraft (åpne en chat her, så kan jeg forklare i detalj). Men i korte trekk er det mulig at sette opp nettverket slik at det skrur seg av automatisk til et klokkeslett. Det er også mulig å kontrollere det fra telefonen, slik at du enkelt kan redigere «online» tiden. Eller så enkelt som å skru det av med et tastetrykk. Det finnes flere løsninger på kontrollering av spilletid, men mye avhenger om det på er pc/ps4/xbox osv.

I deres tilfelle virker det som at dere må bestemme dere for helt klare regler som skal følges. Om «A» skjer blir konsekvens «B». Slike regler er lett å forholde seg til som foreldre, og det er ekstra lett om du kan kontrollere nettverket over telefonen din, da du ikke behøver å være hjemme engang.

Men jeg anbefaler på det sterkeste at du/dere kontakter meg i chatten, så kan jeg komme med konkrete tiltak dere kan ta. Det finnes hjelp, og spillsnakk.no er en god ressurs for dere.