Kategorier
Dataspill Innsendt spørsmål

Det siste året så har jeg begynt å innse at jeg sannsynligvis spiller mer dataspill enn hva godt er

Hei. Det siste året så har jeg begynt å innse at jeg sannsynligvis spiller mer dataspill enn hva godt er. Spiller mest Verdun og Tannenberg, to så og si identiske og svært realistiske spill som finner sted i første verdenskrig.

Når jeg kommer hjem fra jobb klokken 15 så er noe av det første jeg gjør å starte opp et av disse spillene. Spiller i et par timer før jeg spiser middag, etter middagen spiller jeg et par timer til. Og enda litt mer utover kvelden. Blir nok 3-6 timer (varierer) med spilling hver dag. Når modern kommer på besøk så sier hun ofte at det er kjedelig fordi at jeg bare spiller. Hun kommer ofte på besøk når jeg spiller (kanskje fordi jeg spiller mye) og jeg finner det svært vanskelig å avslutte spillet før matchen er ferdig selv om jeg får besøk… Blir ofte sittende oppe veldig sent med spillene, og forsover meg en del fordi jeg ikke har fått nok søvn. Hva skal jeg gjøre for å spille mindre? Kan jo ikke bare kaste datan heller, da… Og spiller jeg ikke så ser jeg på TV. Mesteparten av fritiden min tilbringes altså foran en skjerm. Liker friluftsliv som fiske og jakt, men under vinterhalvåret blir jeg mest sittende inne. Det er altså mest om vinteren spillingen er et problem, når det er lite å gjøre.

Noen tips til hva jeg kan gjøre for å spille mindre? Er en mann på 27 år. Takk for svar.

Svar: Dette er et godt spørsmål, som er det mest vanlige hos dem som spiller aktivt, at det er i perioder, sesonger eller ved release av updates eller nye spill. Det første du må gjøre er å finne ut konkret hva du ønsker selv, men ikke fall i fellen ved å kun fokusere på timer spilling. Fokuser på konkrete eksempler, som når du får besøk av moren din. Bestem deg for å enten fullføre runden, eller avslutte når hun kommer. Om du avslutter runden, så er det viktig at du ikke venter et kill, en runde osv, men konstant avslutter. Den andre faktoren som er viktig er sengetid og søvn. Det blir fort et mønster, men det handler igjen om å bestemme seg for et konkret klokkeslett å avslutte på arbeids hverdagene. Forslagene høres ofte ikke så viktige ut, men når du får en rutine, vil du automatisk bli mer bevisst på spilleatferden din. Per dags dato vil jeg tro at en runde eller en time faller lett inn midt i spilleøkten. Men om du bygger rutiner vil du tenke deg hardere om før det går utover nattesøvn. Når det kommer til mengde dataspill i timer per dag, så må du igjen her finne ut hva du ønsker selv, er det akseptabelt med 3-6 timer hver dag? Kanskje spesifiser mer for deg selv, bytt over fra timer til runder i spillet. Hvor mange runder i spillet skal du maksimalt spille hver dag (beklager, men kan lite om disse to spillene, annet enn at det er fps spill i WW1 fra steam)?

For å få kontroll må du ha regler for deg selv for hvor mye du skal tillate deg å spille hver dag. Problemet ligger i å bruke tiden på noe annet, fordi du kan ikke bare stoppe å spille, eller kaste maskinen ut vinduet. For du må faktisk bruke tiden du får på noe annet. De vanligste forslagene er trening, friluft. Men jeg anbefaler at du bruker litt tid på å finne ut hva du ønsker å gjøre iløpet av en dag og en uke. I første omgang, bytt over til tv tid. Fordelen med å se på tv er at det er mye lettere å avslutte konkret om noe dukker opp, et ønske om å gjøre noe annet, tross at det er en annen skjerm.

For en mer konkret plan eller mer detaljerte forslag for deg, ta kontakt i chatten vår, du kan henvise til spørsmålet her om du ønsker.

Lykke til!